Bókay Gyermekalapítvány

Rólunk

Ismerje meg alapítványunk múltját és mindennapi életét

Prof. Bókay János senior

Prof. Bókay János senior 1822-1884

A korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtője

1848-ban vette át a Schöpf Merei vezette első gyermekkórház ideiglenes igazgatását, majd a szabadságharc leverése után annak igazgatója lett.

Sebészdoktor, szemészorvos, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, királyi tanácsos, a korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtője.

Gyermekorvosi pályájának elején nemcsak a gyermekhalandósággal, a járványokkal és betegségekkel kellett megvívnia, hanem sokan a gyermekgyógyászat, mint önálló szakterület létjogosultságát is kétségbe vonták.
Az általa vezetett „Pesti Szegénygyermek Kórházat” tehetős és jótékony polgárok adományaiból sikerült talpra állítania és országos hírűvé tennie.

Haladó orvos kollégáival előkészítette hazai egészségügy teljes reformját, ,az orvosképzés megújítását, és az 1876. évi közegészségügyi törvény alapelveit.
A himlőoltás itthoni megszervezésével jelentős szerepe volt a járványok megelőzésében, éveken keresztül irányította az „Országos Központi Védhimlőintézetet”.
Oktatási tevékenysége elismeréseként személyre szóló egyetemi tanári rangot kapott akkor, amikor hazánkban gyermekgyógyászat tanszék még nem is létezett , így ő volt az első, aki gyermekorvoslásra tanította a következő generációt

Az egykori 12 ágyas Szegénygyermek Kórház helyett új, a kor legkorszerűbb technikai újdonságaival felszerelt 144 ágyas kórházat tervezett és hozott létre Stefánia Gyermekkórház néven – ami annak 1884-es megnyitása után a hazai gyermekgyógyászat igazi központjává vált. Ez a már 140 éve folyamatosan működő épület, ma a Semmelweis Egyetem „Bókay Gyermekklinikája.

Prof. Bókay János junior 1858-1937

Édesapja halála után ő vette át az újonnan alapított Stefánia Gyermekkórház vezetését, amelyet 35 éven keresztük igazgatott. A vezetése alatt álló intézmény és általa a magyar gyermekgyógyászat európai hírűvé vált, a kórházat a világ minden részéről látogatták külföldi tudósok.

Ezen idő alatt vált a gyermekgyógyászat önálló egyetemi tantárggyá, amelynek első tanszékvezető tanára lett.

Bevezette hazánkban a nagy halálozással járó diftéria (torokgyík) intubációs kezelését, majd annak szérumgyógyítását.

Prof. Bókay János junior

Legjelentősebb felfedezése volt az övsömör (herpes zoster ) és a bárányhimlő közötti kóroktani összefüggés, mindez egy olyan korban, amikor a vírusokat még nem is ismerték.
Nemzetközileg elismert, sokoldalún tudós volt, számos hazai és külföldi szaklap szerkesztőségének tagja. Gyermekgyógyászat tankönyvet írt és szerkesztett, amelynek több kiadása évtizedeken keresztül a gyermekorvostan „bibliája” volt
Tiszteletére, 70. születésnapja alkalmából a német gyermekorvos társaság éves, jubileumi nagygyűlését Budapesten rendezték meg.

Tanítványai között számos olyan neves gyermekgyógyász, volt, akik hazai intézmények vezetőjeként tovább vitték az általa megkezdett munkát, így hatása hosszú távon is megmaradt.

Kik vagyunk – Mit csinálunk?

A Bókay János Gyermekalapítvány által támogatott budapesti Gyermekklinikán évente több mint 15,000 beteg gyermek ellátásáról gondoskodnak.

Támogatott Műtét / Év
2000 +
Ellátott Gyermek / Év
9000 +
pic 5 1

TÁMOGASSON MINKET ADÓJA 1% -VAL!

Gyermekeink Mindennél Fontosabb, Ők a Jövő!

BÓKAY JÁNOS GYERMEKALAPÍTVÁNY

Alapítás éve:

1992

Adószám:

19677990-1-42

Főtevékenység:

9499 M.n.s. egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

Székhely:

1083 Budapest, BÓKAY JÁNOS UTCA 53.

Bankszámlaszámunk:

11670009  07765300  70000005

Dr. Bókay János szobor
Dr. Bókay János szobor id.
Megszakítás